IO-Link
Wat is IO-Link?
Vandaag de dag zijn er meer en meer sensoren en actuatoren reeds uitgerust met microprocessors. Deze microprocessors worden bijvoorbeeld gebruikt voor het aansturen van indicatoren, voor instellingen en de opslag van de configuratiedata. De meest voor de hand liggende volgende stap is de standaard binaire interface geschikt en centraal toegankelijk te maken voor het automatiseringssysteemIO-Link. Compatibel met de bestaande technologieën was de primaire doelstelling tijdens de ontwikkeling om de investeringen zeker te stellen en te waarborgen.
Technologie
IO-Link is gebaseerd op een point-to-point verbinding tussen de sensor/actuator en de interface module. Tot op heden was de binaire verbinding slechts ontworpen voor het overdragen van schakelinformatie maar IO-Link maakt het mogelijk om 2 bytes over te dragen in een normaal gesproken 2 ms cyclus via een gecombineerde schakelstatus en datakanaal. Andere informatie kan tevens uitgewisseld worden naast de proces waarden zoals parameter of diagnose berichten. Dit maakt universele communicatie mogelijk met sensoren en actuatoren tot op de laatste meter.
Integratie in Profinet systemen
IO-Link apparaten konden tot nu toe niet direct worden geïntegreerd in Profinet-projecten. Gebruikers werden vaak gedwongen om handmatig eigenschappen in te voeren, zoals apparaatklasse of fabrikant ID. Parameters zoals meetbereiken en uitgangssignalen moesten worden geprogrammeerd of ingesteld via aanvullende software.
Turck biedt nu hulp met een nieuwe functie. SIDI (Simple IO-Link Device Integration) maakt het mogelijk IO-Link apparaten direct in een Profinet engineeringsoftware zoals de TIA Portal te integreren. IO-Link apparaten worden hier ingevoerd als Profinet submodules in de GSDML (Generic Station Description Markup Language) van de IO-Link masters. Als standaardfunctie voegt Turck al zijn eigen IO-Link apparaten toe aan de SIDI bibliotheek, evenals de apparaten van zijn strategische partner voor optische sensoren, Banner Engineering.
Als het aangesloten apparaat zich in de SIDI GSDML bevindt, kunnen PLC programmeurs het uit de apparaatcatalogus selecteren in hun programmeeromgeving. De programmeur kan alle relevante IO-Link eigenschappen voor deze apparaten bekijken en parameters, zoals meetbereiken, uitgangssignalen of pulse rates veld wijzigen. Offline engineering is daarom ook volledig mogelijk met IO-Link apparaten.
IO-Link opent de deur naar Industrial Internet of Things (IIoT)
Meer informatie
- Whitepaper: Ethernet in explosiegevaarlijke omgevingen
- Brochure – IO-Link-Devices – Commissioning
- IO-Link Video
- Brochure – IO-Link All-in-One Solutions – Enabler for Industry 4.0
- Flyer – IO-Link – Simple, Seamless, Efficient
- Flyer – TBEN-L | TBEN-S | TBPN – Multiprotocol I/O Modules with IO-Link Master
- Technisch artikel – Sterk duo voor IIOT – more12005e [PDF, 0,73 MB]
- Technisch artikel – Naturalized – more11971e [PDF, 0,39 MB]
- Technisch artikel – Planning met voorspellend vooruitzicht [PDF, 0,44 MB]
- Technisch artikel – IO-Link Serie groeit [PDF, 0,60 MB]
- Technologieën
- Codesys
- Condition Monitoring
- Ethernet in explosiegevaarlijke omgevingen
- Field Logic Controller
- Industrial Cloud
- Industry 4.0
- IO-Link
- Machineveiligheid
- Modulaire Machines
- Module Type Package – MTP
- Multiprotocol Ethernet
- Pick-to-Light
- Profinet
- RFID
- Snap Signal
- Sustainability
- TAS – IIoT Service Platform
Select Country
Turck worldwide